Valget om at bruge en elektronisk eller and sporfilmsmåler er ikke altid lige til.

Sporfilmsmålerne er den anbefalede metode at måle radon. Teknologien er gammel og robust og den er ikke påvirkelig af dens omgivelser. Udover det er der 2 gode grunde til at bruge dem:

a) disse målere er kalibrerede d.v.s at det er tjekket at når de siger ‘200’ under mikroskopet så er det korrekt

b) resultatet rapporteres sammen med den årsmiddelværdien som er det tal man skal sammenligne grænseværdien med.

De elektroniske målere ser mere attraktive ud, det er rart at følge sin radon koncentration på en skærm eller i en app og man kan se de virker. Desværre påvirkes elektronik af ting som lugtfugtighed så derfor er det vigtigt at forstå at hvis man bruger en billigere elektronisk måler så er den ikke kalibreret og det betyder at selvom den siger ‘200’ kan man ikke regne med at det svarer til 200.

a) De kan kalibreres men det er kun de mere avancerede der er da det koster mere at kalibrere end at købe selve måleren.

b) Gennemsnittet kan aflæses men er ikke lavet om til den årsmiddelværdi man bruger til at sammenligne med hvorvidt man er over grænsen eller ej.

c) Men vi mener de har en plads i vores verden af radon målere fordi at så længe man ikke lader sig skræmme over en kort periode med ‘høj’ radon eller tager tallene alt for bogstaveligt, så kan man nemt følge med i hvordan radon kan komme og gå i indendørsklimaet og så kan man altid test med en sporfilm for at sikre sig at den elektroniske måler ikke læser alt for lavt eller højt i forhold til den fastlagte kalibrede værdi.

Share this Page